Gastric bypass

Pris från: 79000kr

Inklusive sövning
2 nätters övernattning
Måltider
Uppföljningsprogram

Gastric bypass

Pris från: 79000kr

Inklusive sövning
2 nätters övernattning
Måltider
Uppföljningsprogram

Vad du kan förvänta dig

Oavsett om du opereras med gastric bypass eller gastric sleeve är den genomsnittliga viktnedgången efter operation ca 80 % av övervikten. Det betyder att vissa når normalvikt enligt BMI-skalan och att andra får en mindre viktnedgång. En större viktnedgång är inte nödvändigtvis synonymt med bättre hälsa. Alla individer är olika och det är viktigt att du når ett harmoniskt förhållningssätt till din vikt.

Gastric bypass

Överviktsoperation Gastric Bypass

Före operationen

STEG 1 – första kontakten

Det första steget är att ta kontakt med oss. Vi ser gärna att du då har läst igenom informationen på hemsidan. Du tar kontakt med oss via telefon eller kontaktformuläret här på hemsidan. För att en viktoperation ska kunna bli aktuell måste du uppfylla kriterierna – att du är över 20 år, har ett BMI över 30 och en lång historia av problematik kring övervikt och fetma som du haft svårt att åtgärda med traditionella viktminskningsmetoder.

Under steg 1 kommer du att samtal med sjuksköterska och dietist. Om du kvalificerar dig till vidare utredning så behöver du inkomma med:

  1. Blodtryck, puls, EKG
  2. Blodprover
  3. Hälsodeklaration
  4. Längd, vikt, midjemått

STEG 2 – Kirurgbedömning

Nästa steg är ett samtal med en av våra kirurger, antingen på mottagningen eller via telefon/videosamtal. Du och kirurgen kommer att gå igenom exakt vad en operation och de efterföljande livsstilsförändringarna innebär. Kirurgen kommer också att informera om de operationsmetoder vi erbjuder. Det är viktigt för oss att du känner dig välinformerad och trygg genom hela processen.

STEG 3 – Narkosbedömning

Nästa steg är att narkosläkaren bedömer din hälsosituation och utvärderar möjligheten till att du kan genomgå en överviktsoperation med minsta möjliga risker i relation till den nyttan som kirurgin innebär.

STEG 4 – Boka operationsdatum

När du blivit godkänd av ovanstående kommer vår operationskoordinator att kontakta dig för att bestämma ett operationsdatum.

Att tänka på inför operationen

Du kommer att få skriftlig information skickat till dig inför operationen på CK Kirurgkliniken och det är mycket viktigt att du i lugn och ro går igenom allt material vi skickar till dig.. Är det något som känns oklar är det mycket viktigt att du kontaktar oss i god tid så vi kan hjälpa dig.

Innan du opereras kan du behöva gå ner en del i vikt. Syftet är att minska leverns storlek och mängden fett runt de inre organen runt magen, något som underlättar operationen för kirurgen. Du kan behöva påbörja lågkaloridieten några veckor före operation beroende på ditt nuvarande BMI.

Om du röker är det nödvändigt att du slutar röka senast fyra veckor innan operationsdagen. Rökstopp har stora positiva hälsoeffekter både före, under och efter operationen. Risken för komplikationer minskar, såren läker lättare och du får förstås också en bättre hälsa efter operationen. Berätta för din läkare om du behöver stöd och hjälp med att sluta röka.

Kostråd till dig som gör en överviktsoperation

En gastric bypass-operation hjälper dig att ta kontroll över ditt ätande. För att uppnå ett sunt och hållbart ätarbeteende behöver du som patient vara motiverad och målinriktad, något som CK Kirurgklinikens kostrådgivare hjälper dig med – både före och efter överviktsoperationen.

Dietistens råd till dig

Innan överviktsoperationen får du prata med kostrådgivaren för ingående information om vad och hur du ska äta den närmaste tiden efter operationen och i ditt nya liv. Du kan ställa frågor och ni går igenom den lågkaloridiet du ska hålla veckorna innan överviktsoperationen samt de kostvanor som följer efter operationen.

I samband med utskrivningen efter din operation får du ytterligare tips och kostråd. Du kommer dessutom att få numret till din kostrådgivare så kan nå denne när som helst.

Tänk alltid på att:

  • Äta och dricka långsamt.
  • Äta regelbundet, 6 små måltider per dag.
  • Dricka 1,5-2 liter vätska under dagen och aldrig hoppa över en måltid.

En del patienter är oroliga över om de kommer att kunna njuta av maten efter sin överviktsoperation – och det kan du, men på ett annat sätt än innan.

Hur ska jag äta veckorna innan min överviktsoperation?

För att nå din målvikt inför operationen rekommenderar vi att du följer en lågkaloridiet för snabb viktnedgång.

  • Välj en komplett kostersättning (ej måltidsersättning).
  • Fördela antalet påsar jämnt över dagen.
  • Ät enbart pulverdiet och ingen annan mat eller dryck som ger energi.
  • Drick mycket vatten – gärna mer än 2 liter dagligen (även smaksatt och kolsyrat går bra).
  • Kaffe och te utan socker och mjölk går bra (sötningsmedel är ok).

Det är du som måste göra jobbet men dietisten kommer att ge dig de bästa förutsättningarna för att lyckas med ditt sunda liv.

Operationsdagen

Du kommer att komma till mottagningen ca 2-3 timmar innan din operation, detta för att vi skall hinna förbereda dig och att du skall kunna prata med både Kirurgen och Narkosläkaren för att du skall känna dig trygg och säker i samband med din operation.

En gastric-bypass operation tar ca 1 timme.

Efter operationen stannar du på vårt uppvak fram till nästkommande morgon efter det kommer du att flytta till ett övernattningsrum, detta rummet ligger i direkt anslutning till uppvaket och vi kommer att följa dig nogggrant.

Dag 2

Under andra dagen kommer du att träffa kostrådgivaren och även gå en promenad ute.

Dag 3

Du kommer skrivas ut på morgonen och vara redo för hemgång mellan kl 08.00-10.00

Efter operationen

Vad händer efter operationen?

Efter din gastric bypass-operation vaknar du upp på vår uppvakningsavdelning för att därefter flytta in i ett av våra trevliga patientrum. Sammanlagt är du hos oss i två dygn och du är hela tiden övervakad av vår personal.

Vi rekommenderar att du är sjukskriven i fyra veckor för att vänja dig vid din ”nya” magsäck och återhämta dig efter operationen. Du kommer att behöva avsätta tid för att få i dig vätska och måltider samt för att röra dig enligt våra rekommendationer.

Support?

Upp till två år efter operationen så kommer vi att följa dig genom ett tydligt utstakat program. Detta programmet kommer du få med dig i samband med att du skrivs ut från kliniken.

Hur ska jag äta efter min överviktsoperation?

Kostrådgivarens kostråd vecka för vecka efter din överviktsoperation

Flytande kost efter överviktsoperation, vecka 1-2

Under dina två första veckor efter operationen ska du enbart äta flytande kost. Konsistensen ska vara helt slät utan bitar (inte större än risgryn). Den behöver inte vara tunnflytande men tänk på att den inte heller får ha purékonsistens utan ska rinna i en jämn ström när du häller den. Använd en mixer för att göra släta soppor och smoothies.

Mjuk mat efter överviktsoperation, vecka 3-4

När du har avslutat den flytande kosten övergår du till att äta mjuk/mosad mat. Konsistensen ska vara slät och utan bitar, men fastare i konsistensen än när du åt flytande. Helt kött mixas tillsammans med lite vätska (mjölk, vatten, buljong) till slät konsistens. Mjuka och redan konsistensanpassade livsmedel går bra att mosa väl med gaffeln.

Komplettera med rekommenderat proteinpulver vecka 1-4.

Introduktion av livsmedel, vecka 5

Nu är det dags att försiktigt komma igång med fast mat.  Börja med lättuggad mat och tugga ordentligt. De första månaderna efter operationen kan man vara extra känslig för vissa livsmedel och då kan det vara bra att avvakta ett tag för att sedan försöka igen. Trådiga och klibbiga livsmedel som te x rabarber, räkor, broccolistjälkar, vitt ris, vitt bröd och pasta kan man med fördel vänta ett tag med att introducera.

Vitaminrekommendationer för överviktsopererade

Scandinavian obesity surgery registry (SOREG) har utformat nationella riktlinjer avseende vilka vitaminer och mineraler man behöver komplettera med som överviktsopererad. Riktlinjerna baseras på sammanställd forskning utifrån det underlag som finns idag avseende patienter som är  gastric bypass-opererade.

CK Slim Clinic har beslutat sig för att anta dessa riktlinjer som förstahandsrekommendation.

För Gastric bypass bör ett minsta dagligt kosttillskott innehålla följande ämnen:

  • Järn (45-60 mg/d)
  • Vitamin B12 (cyanokobolamin 350 mikrogram/d) (kan alternativt ges som injektion 1 mg var 3:e månad)
  • D-vitamin (800 E) alltid i kombination med kalcium (>500 mg, helst i citratform)
  • Folat (400 mikrogram/d)
  • Tiamin (kvinnor 1,1 mg/d, män 1,4 mg/d)
  • Zink (9 mg/d)

Vitaminer kommer vara en del av din vardag livet ut så se till att ha ett riktigt bra och lättillgängligt ställe för dina tabletter. Dricker du kaffe varje dag kan närheten av kaffebryggaren vara bra, passar det bättre vid tandborsten eller kanske i hallen? Hitta ditt ställe och sprid ut dem på det sätt som fungerar bäst för dig. Det viktiga är att du tar dem.

Jag är opererad, hur gör jag för att få recept på vitaminerna?

Baricol beställer du själv via deras hemsida och du kan då välja att ha dem på prenumeration vilket vi rekommenderar. Om du vill ha vitaminer på recept kommer du att få förnyade recept under hela uppföljningsperioden. Därefter får du kontakta din vårdcentral vid receptförnyelse.

Vad händer om jag är överviktsopererad och inte tar mina vitaminer?

Ingenting, inledningsvis. Många patienter tycker att de mår bättre, och äter bättre än någonsin och anser sig därför inte behöva tillskott. Problemet med detta är att vitaminbrister och framförallt bristsymtom tar tid att utveckla är och väldigt diffusa.

Vitaminbrist på lång sikt ger konsekvenser som benskörhet, blodbrist och nervpåverkan för att nämna några exempel – och då är det försent. Du som är överviktsopererad rekommenderas att ta tillskott livet ut, det är ett av de viktigaste delarna i egenbehandlingen efter operationen.

Här kan du läsa SOREG:s rekommendationer i sin helhet.

Eventuella risker och komplikationer

Även om komplikationsrisken är mycket liten är all kirurgi förenad med vissa risker beroende på typen av operation. Det är viktigt att du är medveten om de risker som trots allt existerar i samband med en gastric bypass-operation.

  • Tarmvred – En gastric bypass-operation innebär att man ”kopplar om” mag-tarmsystemet. Därför finns det efter ingreppet förutsättningar för att tarmarna kan sno sig kring sig själva och ge upphov till så kallat inre bråck och tarmvred. Risken är som störst efter viktnedgång och när man nått viktstabilitet. Metoden vid gastric bypass har över tid modifierats för att minimera risken för tarmvred, men den finns fortfarande.
  • Sårinfektion – En viss infektionsrisk föreligger vid alla typer av kirurgi, men är ovanligt efter titthålskirurgi som vid gastric bypass. Sårinfektioner är vanligtvis lindriga och kan behandlas lokalt, något som din vårdcentral kan hjälpa dig med.
  • Blödningar – Blödningar som uppstår under eller strax efter kirurgiska ingrepp kan behöva behandlas. I sällsynta fall kan det till att man behöver göra ytterligare ingrepp.
  • Läckage – Efter gastric bypass kan läckage i skarven mellan magsäck och tarm. Det här är en mycket ovanlig men allvarlig komplikation som innebär att mag- och tarminnehåll kan läcka ut i bukhålan. Om läckage inträffar så sker det nästan alltid inom ett eller ett par dygn efter operationen. Det leder till att man blir svårt sjuk och oftast måste genomgå ytterligare kirurgi.

Cookies

Nödvändiga Cookies
Alltid på

Dessa cookies är nödvändiga för att våra tjänster ska fungera, och går inte att stänga av. Det rör sig bl.a. om cookies som sparar dina val, din varukorg när du handlar eller annan data som behöver sparas mellan sidladdningar. Inga personuppgifter sparas.

Prestandacookies

Dessa cookies gör att vi kan mäta trafik och räkna besökare och få information om hur besökare använder vår webbplats. All information som samlas in genom dessa cookies är anonym. Om du inte tillåter dessa cookies fungerar inte tjänsten som det är tänkt.

cookies